La zurrukutuna: Baskijska zupa na siarczyste mrozy

La zurrukutuna: Baskijska zupa na siarczyste mrozy
[Głosów: 0   Average: 0/5]

La zurrukutuna: Baskijska zupa na siarczyste mrozy„Zurrupatu” to baskijskie słowo mające opisywać dźwięk wydawany podczas jedzenia bardzo gorącego dania. Właśnie od niego wzięła się zazurrukutuna, sycąca zupa, którą w pierwotnej wersji przyrządzano jedynie z trzech podstawowych składników – dorsza, czosnku oraz specjalnej papryki. Z czasem uzupełniono ją o kilka dodatków, dzięki którym potrawa stawała się odświętnym rarytasem. Jak przygotować ją w zaciszu własnego domu? Podpowiadamy.

źródło: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-la-zurrukutuna-baskijska-zupa-na-siarczyste-mrozy,nId,7246566

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *