Kergulena to zapomniany cud PRL-u. Zdrowy, smaczny i prosty w przyrządzaniu

Kergulena to zapomniany cud PRL-u. Zdrowy, smaczny i prosty w przyrządzaniu
[Głosów: 0   Average: 0/5]

Kergulena to zapomniany cud PRL-u. Zdrowy, smaczny i prosty w przyrządzaniu Kergulena, znana także jako bielanka kerguleńska (Champsocephalus gunnari), była niemal synonimem obiadu w czasach PRL-u. Ta ryba pochodząca z subantarktycznych wód była tanią, dostępną i łatwą w przygotowaniu alternatywą dla droższych produktów mięsnych. Co sprawiło, że zyskała ogromną popularność, a potem niemal zupełnie zniknęła z polskich stołów?

źródło: https://kobieta.interia.pl/porady/news-kergulena-to-zapomniany-cud-prl-u-zdrowy-smaczny-i-prosty-w-,nId,7876445

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *